Po celý únor probíhal v naší škole projekt NÁVRATY K LIDOVÝM TRADICÍM a součástí tohoto projektu byla i staročeská masopustní zabíjačka, která se uskutečnila ve středu 21. února 2007
Děti se seznámily s prací řezníka, který připravoval speciality z masopustního pašíka.
Podívat se přišli i žáci Základní školy speciální z Palachovy ul.v Chomutově
Zabíjačka se těšila značnému zájmu
Většina dětí viděla zabíjačku vůbec poprvé
Dobře si všechno zapamatovat
Dlouho to ještě bude trvat, než se pašík zpracuje
Pan Vladivoj Macák dětem ukázal, jak se maso upravuje a děti se dozvěděly, jak se odborně jednotlivé části vepře jmenují
Všechno musí být dokonale upravené
Už se vepřík porcuje
Od hlavy část po části zmizí v kuchyni
Tak, teď už budeme vědět, jak taková zabíjačka vypadá
A vařilo se maso na výrobu zabíjačkových specialit...
Všechno je potřeba pečlivě obrat a rozdělit - do jitrnic, do jelit, do tlačenek...
A na ochutnání i kousek ovaru
Vařené maso do jitrnic se musí dobře zpracovat a připravit
Dobře okořeněný a promíchaný prejt se potom plní do střívek se špejlemi
Nakrájet a vyškvařit sádlo a škvarky do kroupových jelit
Na tradiční zabíjačkový guláš "SMAŽÁK" se musí maso dobře nakrájet, osmažit cibulku a všechno se to musí dělat s láskou...
A nakonec je velice nutné provést kontrolu, zda je všechno dobře nakořeněné a zda některá ingredience nechybí
Potom se zabíjačkový "smažák" připravoval v troubě
Pod rukama řezníka se rodí jedna jitrnice za druhou
Povedly se i tlačenky - teď musí ještě vychladnout
Jitrnice patří k tradičním zabíjačkovým pochoutkám
Při tradiční staročeské zabíjačce bývá v kuchyni také veselo