Americký den v Pepe Lopez: Cesta za poznáním a chuťovým dobrodružstvím
Žáci naší školy prožili nezapomenutelný den v restauraci Pepe Lopez. Den, který byl plný zábavy, učení a objevování. Před samotným dnem plným exotiky a dobrodružství se naši žáci ponořili do přípravy svých projektů již v několika hodinách ve škole.
Ve skupinách tvořili pětidenní cestovní plán pro země ze severní, střední nebo jižní Ameriky (zde si myslím, že je jinak pravopis - Severní Amerika, Střední Amerika, Jižní Amerika; vychází to ze zeměpisného označení území), které si vylosovali. Jejich úkolem bylo vyhotovit itinerář nabitý přírodními i kulturními krásami země, zjistit všechny důležité informace pro plánování cesty jako je doba letu, požadavky na víza a očkování, a také přibližnou cenu takového dobrodružství. Výsledkem byly plakáty, které žáci prezentovali na našem improvizovaném veletrhu cestovního ruchu v restauraci Pepe Lopez. Práci si děti vzájemně i ohodnotily.
Po krátké pauze jsme se vydali do světa map a s pomocí atlasů jsme se snažili odpovědět na zvídavé otázky paní učitelky.
Vrcholem dne pak byla ochutnávka mexické kuchyně, kterou pro nás připravili zaměstnanci restaurace Pepe Lopez v Chomutově. Nachos, Churros, burritas, tortilly a salsy různých druhů a chutí nám přinesly nejen chuťové dobrodružství, ale také atmosféru, která nás přenesla do opravdového Mexika.
Na závěr nás čekala inspirativní přednáška od dobrodruha, cestovatele a zároveň ředitele Chomutovské knihovny, pana magistra Bedřicha Fryče. Povyprávěl nam o svých nezapomenutelných cestách po Mexiku, Nikaragui, Guatemale, Kostarice, Argentině a Chile. Své povídání doprovázel promítáním nádherných fotografií, z nichž některé opravdu braly dech.
A tak, jako my jsme prostřednictvím jeho vyprávění doputovali až na konec světa "fin de mundo", na nejjižnější místo Chile, dospěl ke svému závěru i náš Americký den.